Samenvatting Nacht van de Literatuur 2024!

De Betoverende 9e Editie van de Nacht van de Literatuur in Amersfoort!

Op zaterdag 23 maart vierde Amersfoort de magie van literatuur tijdens de 9e editie van de Nacht van de Literatuur. Met maar liefst zeven locaties in en rond het Eemhuis hadden literatuurliefhebbers genoeg om uit te kiezen. In ieder geval stond hun een avond vol optredens, interviews en ontmoetingen te wachten. Met veel trots wist de organisatie in de laatste maanden nog de familie Chabot toe te voegen aan de programmering. En zo beloofde De Nacht een memorabele afsluiter van de 89e Boekenweek te worden.

Bibliotheek Eemland

In de Bibliotheek Eemland, het kloppende hart van het evenement, kwamen meer dan 370 enthousiaste bezoekers samen voor een unieke ontmoeting met de gehele familie Chabot: vader Bart, moeder Yolande en de vier zonen Sebastiaan, Maurits, Splinter en Storm. Na de feestelijke opening, met een toespraak van cultuurwethouder Tyas Bijlholt en een voordracht van stadsdichter Tanja ter Brake, werden de Chabots in twee ronden geïnterviewd. Onder leiding van Onno Blom, die bij De Nacht vaker aanschuift als interviewer, ontvouwde zich een boeiend gesprek waarin de Chabots openhartig spraken over hun schrijverschap en de bijzondere dynamiek binnen de familie. Het thema vergankelijkheid, dat ook centraal stond in het door hen gezamenlijk geschreven boekenweekgeschenk Gezinsverpakking, werd diepgaand verkend. De invloed van Bart op de creatieve ontwikkeling van de zoons, en het vormen van hun eigen schrijversidentiteit werd uitvoerig besproken, wat zorgde voor een intieme en inspirerende sfeer.

KAdECafé

Het KAdECafé was het toneel voor een gesprek met Connie Palmen, waar bijna 130 mensen in de eerste ronde, en nog een 80 mensen in de tweede ronde, zich verzamelden om haar te horen en te zien. Onder leiding van Hans Loeve van boekhandel Riemer ontvouwde zich een boeiend gesprek met deze uitgesproken auteur. Natuurlijk over haar meest recente boek Voornamelijk vrouwen, maar ook over haar eerdere bestsellers, zoals I.M. en De wetten. Na afloop vormde zich een lange rij van bezoekers die een boek hadden gekocht, wachtend op een handtekening en een praatje.

De Volmolen

In De katoendrukkerij in de Volmolen, een rijksmonument uit 1635 en een van de boegbeelden van Amersfoorts rijke textielhistorie, werd schrijver Forugh Karimi verwelkomd. Met haar bekroonde debuutroman De moeders van Mahipar greep ze de aandacht van velen, waaronder een geanimeerd publiek dat zich verzamelde voor haar gesprek met Marjolein Visser. Karimi deelde haar persoonlijke verhaal over haar vlucht naar Nederland en belichtte de prangende situatie van vrouwen in Afghanistan. Het was een boeiend interview, waar zoveel geïnteresseerden op afkwamen, dat de organisatie op een gegeven moment de deuren moest sluiten voor nieuw publiek vanwege het bereiken van het maximum aantal bezoekers.

Mannenzaal

De prachtige kapel van de Mannenzaal bood een intieme setting voor een boeiend gesprek met Marcel van Roosmalen. In een gesprek met Lolies van Grunsven, tevens zijn literair agent, deelde Marcel zijn inzichten over het schrijven van zijn reportages en interviews, die gebundeld zijn in zijn lijvige Totaal-boeken. Met het publiek ontstond een dynamische en humorvolle dialoog, waarbij Marcel zijn unieke kijk op reportages deelde met de aanwezigen. Na afloop toonde Van Roosmalen zich tevreden over zijn bezoek, want de Keistad, De Mannenzaal, De Nacht van de Literatuur én het publiek kwamen er goed van af in zijn bespreking in de podcast Weer een dag, die hij samen met Gijs Groenteman maakt.  

De Drie Ringen

Zoals tijdens elke editie was ook dit jaar de Stadsbrouwerij De Drie Ringen het bruisende toneel voor poëzie, met niemand minder dan Babs Gons, Dichter des Vaderlands, als hoofdgast. Samen met dichter Twan Vet en HKU-studenten bracht zij een wervelend poëziefeest, waarbij het publiek werd betoverd door krachtige en ontroerende voordrachten. Het was een avond waar het bier rijkelijk vloeide en de poëzie de harten van de aanwezigen veroverde.In drie volle rondes, zorgde de ambiance van De Drie Ringen voor een onvergetelijke ervaring.

Sint Aegtenkapel

In de prachtige Sint Aegtenkapel ontvingen we Pieter Waterdrinker voor een boeiend interview met Mieke van der Weij. In het bijzijn van ruim 195 belangstellenden bepraatten ze zijn liefde voor Rusland en zijn indrukwekkende oeuvre. Mieke wist het publiek te betrekken bij het gesprek, waardoor een levendige interactie ontstond en de avond extra bijzonder werd. De serene sfeer van de kapel bood een perfecte setting voor een diepgaand gesprek tussen auteur en publiek, waarbij de bezoekers werden geïnspireerd door de passie en kennis van Pieter Waterdrinker.

Keizaal

De Keizaal, op de tweede verdieping in het Eemhuis, bood een podium voor de heropvoering van maar liefst drie verschillende scènes van eerdere edities van Schrijvers op de Planken. Dit terugkerende evenement, georganiseerd door de Nacht van de Literatuur, combineert literatuur en podiumkunst op unieke wijze. Met de inbreng van theaterstudenten van de Theater Vooropleiding Amersfoort en de regie van Jori Hermsen en Jessica Zeylmaker, werden de bezoekers meegenomen op een multimediale reis door de verhalen van morgen. Razendsnel wisten de studenten en de regie te schakelen tussen de scènes, en bezoekers beleefden de verhalen in Roemenië, het Soesterkwartier van de jaren ’90 en in een Rwandees-Belgisch gezin, op een boeiende en meeslepende wijze. Voor de jonge acteurs was het een geweldige en leerzame ervaring, waarbij ze hun talent konden tonen aan het publiek. Voor de bezoekers was het een prachtige theaterbeleving, waarbij ze al een glimp hebben kunnen opvangen van de makers van morgen. 

Nacht van de Literatuur 2025

Volgend jaar viert de Boekenweek haar 90e editie! En ook met De Nacht van de Literatuur vieren we dan een jubileum. Op zaterdag 22 maart vindt namelijk onze 10e editie plaats! We willen dit natuurlijk groots met vieren, met inspirerende schrijvers en performers, en enthousiaste bezoekers! 

Sta je nog niet ingeschreven voor onze nieuwsbrief? Doe dat dan meteen. Dan krijg je als eerste exclusieve toegang tot de Early Bird ticketverkoop. Save the date!

 

De Nacht van de Literatuur wordt mede mogelijk gemaakt door:

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

test popup

Blijf op de hoogte

En schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Nacht van de Literatuur.

Je aanmelding is gelukt!