Locaties

De Nacht van de Literatuur kan onder andere plaatsvinden door de medewerking van verschillende locaties in Amersfoort. Met sommige locaties werken we al meerdere jaren samen, maar in 2023 organiseerden we ook een evenement in enkele – voor ons nieuwe – locaties. Onderstaande gelegenheden openden hun deuren voor een activiteit tijdens de Nacht van de Literatuur.

Bibliotheek Het Eemhuis

Eemplein 71,  3812 EA Amersfoort
www.bibliotheekeemland.nl

meer info

Het Eemhuis, in gebruik sinds 2014, herbergt De Bibliotheek Eemland, de centrale bibliotheek en hét culturele centrum van Amersfoort. Het multifunctionele gebouw ligt net buiten de stadsmuren van Amersfoort. Het Eemhuis biedt alle ruimte op het gebied van cultuur en kennis in een bijzonder inspirerende omgeving. Qua architectuur en vormgeving alleen al is een bezoek aan het Eemhuis zeker de moeite waard. Kijk voor meer informatie op heteemhuis.nl of bibliotheekeemland.nl.

De Volmolen, Katoendrukkerij

Plantsoen Noord 2, 3811 GH Amersfoort
www.dekatoendrukkerij.nl

meer info

Naast de Koppelpoort; een land- en waterpoort, ligt nog een bijzonder rijksmonument; de Volmolen. De Volmolen werd in 1645 gebouwd en is hét symbool van de eeuwenlange textielnijverheid in onze stad. Sinds oktober 2020 vind je er de Katoendrukkerij waar ambacht erfgoed en kunst centraal staan.

De Mannenzaal

Westsingel 47, 3811 BB  Amersfoort
https://mannenzaal.nl/

meer info

De Mannenzaal en de kapel waren onderdeel van het laatmiddeleeuwse Sint-Pietersgasthuis.  De Mannenzaal bood onderdak aan 22 gastelingen, die hun oude dag sleten in een bedstede, aan een tafeltje en met een kist voor hun bezittingen.  Toen in 1907 het gasthuiscomplex plaats moest gaan maken voor een modern ontwerp, bleven de Mannenzaal en de kapel gespaard. 

 

De Drie Ringen

Kleine Spui 18, 3811 BE Amersfoort
www.dedrieringen.nl

meer info

Stadsbrouwerij De Drie Ringen brouwt al 30 jaar haar bieren op ambachtelijke wijze. Tussen de grote koperen ketels en omringd met heerlijke geuren komen de smaken van de bieren (en de overige producten) nog beter tot hun recht. Let op de originele gevelsteen uit 1626. De Drie Ringen is een uniek Proeflokaal. De rijke bierhistorie van Amersfoort knipoogt je tegemoet. Er is ook een fantastisch terras langs het Kleine Spui met uitzicht op de Koppelpoort en Museum Flehite.

Sint Aegtenkapel

’t Zand 37,  Amersfoort
www.flint.nl

meer info

Het enige restant van een katholiek vrouwenklooster dat hier vanaf 1399 heeft gestaan. Deze kapel dateert van circa 1410. Nu concertlocatie voor klassieke muziek; onderdeel van theater Flint.

KAdECafé

Eemplein 75, 3812 EA Amersfoort
www.kunsthalkade.nl

meer info

Het KAdECafé is onafhankelijk van Kunsthal KAdE te bezoeken. Dit trendy café is ingericht door Studio Makkink & Bey. Het kunstenaarscollectief ‘assume vivid astro focus (avaf)’ heeft in opdracht van Kunsthal KAdE het café omgetoverd tot een kleurrijk kunstwerk. Op de muren en het plafond is een behang aangebracht dat speciaal voor deze plek is ontworpen ‘antes vulgar agora fi no’ (betekenis: before vulgar now chic). Coen Molenveld zorgt hier altijd voor smakelijke producten, perfecte service en warme sfeer. Mooi uitzicht vanuit het café en het terras op het dynamische Eemplein.

Het Lokaal

Oliemolenhof 20, (Hal 6, Ingang aan de kant van de Eemlaan) Amersfoort
www.hetlokaal.nl
meer info

 

Het Lokaal is een winkel en restaurant op een stoere, industriële locatie. Bij ons staan lokale producten centraal. In het voorjaar van 2024 verhuizen we naar Oliemolenhof 20. Dat is een hal onder Twynstra Gudde en naast Fluor.

De Nacht van de Literatuur wordt mede mogelijk gemaakt door:

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

test popup