Locaties

De Nacht van de Literatuur kan onder andere plaatsvinden door de medewerking van verschillende locaties in Amersfoort. Met sommige locaties werken we al meerdere jaren samen, maar in 2023 organiseerden we ook een evenement in enkele – voor ons nieuwe – locaties. Onderstaande gelegenheden openden hun deuren voor een activiteit tijdens de Nacht van de Literatuur.

Bibliotheek Het Eemhuis

Eemplein 71,  3812 EA Amersfoort
www.bibliotheekeemland.nl

meer info

Het Eemhuis, in gebruik sinds 2014, herbergt De Bibliotheek Eemland, de centrale bibliotheek en hét culturele centrum van Amersfoort. Het multifunctionele gebouw ligt net buiten de stadsmuren van Amersfoort. Het Eemhuis biedt alle ruimte op het gebied van cultuur en kennis in een bijzonder inspirerende omgeving. Qua architectuur en vormgeving alleen al is een bezoek aan het Eemhuis zeker de moeite waard. Kijk voor meer informatie op heteemhuis.nl of bibliotheekeemland.nl.

meer info

Dit is een van de markantste gebouwen van de stad, dankzij een spectaculaire, onder een helling geplaatste glasgevel die licht, zon, lucht en wolken reflecteert. Het ontwerp is van de Spaanse architect/beeldend kunstenaar Juan Navarro Baldeweg (*1939), die zich voor de glazen pui liet inspireren door de Nederlandse schilders Jacob van Ruisdael en Pieter Saenredam. Het gebouw is op woensdag 24 juni 2009 officieel geopend door koningin Beatrix.

 

 

Oud Katholieke Kerk

’t Zand 13
3811 GB Amersfoort

meer info

Is in 1927 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Architect was de Amersfoorter Willem van Gent (1892-1961). In de kerk staat de reliekhouder met de resten van het beroemde Mariebeeldje dat zorgde voor 542 officiële wonderen en voor de bouw van de Onze Lieve Vrouwetoren

De Volmolen, Katoendrukkerij

Plantsoen Noord 2, 3811 GH Amersfoort
www.dekatoendrukkerij.nl

meer info

Naast de Koppelpoort; een land- en waterpoort, ligt nog een bijzonder rijksmonument; de Volmolen. De Volmolen werd in 1645 gebouwd en is hét symbool van de eeuwenlange textielnijverheid in onze stad. Sinds oktober 2020 vind je er de Katoendrukkerij waar ambacht erfgoed en kunst centraal staan.

Zandfoort aan de Eem

Eemlaan 100, 3812 ED Amersfoort
www.zandfoort.nl

meer info

Uniek restaurant. Leukste stadsstrand van Nederland, zowel in de zomer als in de winter. Bekend om zijn barbecues en buffetten.

Droomlocatie, naast de Eem en midden in de stad.

De Drie Ringen

Kleine Spui 18, 3811 BE Amersfoort
www.dedrieringen.nl

meer info

Stadsbrouwerij De Drie Ringen brouwt al 30 jaar haar bieren op ambachtelijke wijze. Tussen de grote koperen ketels en omringd met heerlijke geuren komen de smaken van de bieren (en de overige producten) nog beter tot hun recht. Let op de originele gevelsteen uit 1626. De Drie Ringen is een uniek Proeflokaal. De rijke bierhistorie van Amersfoort knipoogt je tegemoet. Er is ook een fantastisch terras langs het Kleine Spui met uitzicht op de Koppelpoort en Museum Flehite.

Sint Aegtenkapel

’t Zand 37,  Amersfoort
www.flint.nl

meer info

Het enige restant van een katholiek vrouwenklooster dat hier vanaf 1399 heeft gestaan. Deze kapel dateert van circa 1410. Nu concertlocatie voor klassieke muziek; onderdeel van theater Flint.

KAdECafé

Eemplein 75, 3812 EA Amersfoort
www.kunsthalkade.nl

meer info

Het KAdECafé is onafhankelijk van Kunsthal KAdE te bezoeken. Dit trendy café is ingericht door Studio Makkink & Bey. Het kunstenaarscollectief ‘assume vivid astro focus (avaf)’ heeft in opdracht van Kunsthal KAdE het café omgetoverd tot een kleurrijk kunstwerk. Op de muren en het plafond is een behang aangebracht dat speciaal voor deze plek is ontworpen ‘antes vulgar agora fi no’ (betekenis: before vulgar now chic). Coen Molenveld zorgt hier altijd voor smakelijke producten, perfecte service en warme sfeer. Mooi uitzicht vanuit het café en het terras op het dynamische Eemplein.

De Inspiratieboot

Kleine Koppel 5, 3812 PG Amersfoort
www.
deinspiratieboot.nl

meer info

Schipper Laurens Olieman kocht in 2008 deze motorklipper, gebouwd in 1901. Hij maakte er binnen twee jaar een varend monument van; organiseert unieke tochten over de Eem met borrels, diners en barbecues.

Observant

Stadhuisplein 7, 3811 LM Amersfoort
www.observant.nl

meer info

 Café/restaurant/feest- en congrescentrum (13 zalen)

Eind 15e eeuw gebouwd door Franciscaner Minderbroeders. In 1982 volledig gerestaureerd. Amersfoorter Dirk van der Eem trad in 1499 in dit klooster, hij was een van de martelaren van Gorcum.

De Nacht van de Literatuur wordt mede mogelijk gemaakt door:

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

test popup