Drie heel verschillende schrijvers en een theatraal slot

Schrijvers op de planken van 16 februari was opnieuw een prachtige avond. Een bezoekster zei “Het blijft een boeiend concept”. Het feit dat je in een interview meer hoort over het verhaal en meer te weten komt van de schrijver, betekent dat de scène die daarna wordt gespeeld altijd indruk maakt. De toevoeging dit keer van dans als middel om je uit te drukken, was verrassend.

Sabrine Ingabire vertelde dat ze met Lotgenoten een boek heeft willen schrijven waarin meisjes met een andere achtergrond zich zouden herkennen. Naar aanleiding van de vraag over het gebruik van andere talen dan alleen Nederlands zegt ze “zwarte mensen zijn gewend om te gaan met dingen die ze niet begrijpen. Ze passen zich aan. Voor andere mensen is het thuiskomen. In dit verhaal is het nu eens omgekeerd”. Gigi Müjde vertelde dat ze na het lezen van het boek zich afvroeg hoe ze zou kunnen weergeven dat een familie bij elkaar zit en tegelijk niet weet wat ze tegen elkaar moeten zeggen. Dat heeft ze geprobeerd weer te geven in de scène die ze schreef.

Miloe van Beek vertelde over hoe het is om een boek te schrijven over je eigen familie. Een familie waarin niet gesproken wordt over het foute oorlogsverleden van een familielid. Ze gaf aan zelf het gevoel te hebben dat ze haar oma (dochter van) beter begreep en ook eer aan haar betoonde met het schrijven. Want een makkelijk leven was het niet. “Ze was ook ijdel en, alhoewel familieleden zeiden dat ze het niet zou hebben gewild, denk ik toch dat ze met Daar praten wij niet over wel tevreden zou zijn geweest.”

Iris Cassandra schreef met Op drift een intrigerende dystopische roman met sciencefiction-achtige elementen. Dat het verhaal zich afspeelt in een nabij verleden, was een bewuste keuze. “Ik wil niet dat mensen het makkelijk kunnen wegzetten als zijnde een verre toekomst”. Haar grote zorgen om de aarde en de natuur waren de motivatie om het te schrijven. 

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

test popup

Blijf op de hoogte

En schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Nacht van de Literatuur.

Je aanmelding is gelukt!