Op 12 maart vierde De Nacht van de Literatuur 2022 zijn proloog. In het KAdECafé vertelde schrijfster Christel Jansen, onder muzikale begeleiding van Leontien Stordiau en Taeke Stol , over haar roman Mijn moeder wil mijn naam niet weten. Twee betrokkenen van de Nacht van de Literatuur blikken terug. Benieuwd naar meer? Bestel nu je kaarten voor de ‘grote’ Nacht van de Literatuur op 10 april, met Lale Gül en Arnon Grunberg.

Laura Koppenberg, bestuurslid van de Nacht van de Literatuur:

“Wat drijft een moeder om haar kinderen in de steek te laten? Dat is het centrale thema van het boek Mijn moeder wil mijn naam niet weten van schrijfster en journaliste Christel Jansen. Voor een geïnteresseerd publiek van literatuurliefhebbers gaf zij een lezing over de totstandkoming van haar boek, dat in het najaar van 2021 verscheen.

Jansen wisselde verhalen over haar research af met het voorlezen van fragmenten. De avond werd muzikaal omlijst door Leontien Stordiau op cello en Taeke Stol op contrabas, wat de avond extra sfeer gaf en ook inhoudelijk goed aansloot. De hoofdpersoon in de roman, Lies Verbeek, was celliste en haar eerste echtgenoot een tenorzanger van Joodse afkomst. Muziek speelde in hun leven een grote rol en kon op deze avond dus ook niet ontbreken.

Jansen vertelde onderhoudend, onder meer over hoe ze stuitte op dit bijzondere verhaal, hoe lastig het soms was om feit van fabel te onderscheiden in de gesprekken met betrokkenen, hoe ze zich verdiepte in dossiers van het NIOD en research deed naar wonderkinderen. Als moeder wilde Jansen beter kunnen begrijpen waarom de celliste bij haar tweede huwelijk haar kinderen verloochende door afstand van ze te doen. De kinderen groeiden op bij familie en in kindertehuizen. Omdat niet alles over het leven van Lies Verbeek gedocumenteerd is, besloot Jansen er een roman van te maken. Dat gaf haar meer vrijheid om de hoofdpersoon gefictionaliseerd tot leven te wekken.

Na afloop was er gelegenheid om vragen te stellen en dat gebeurde volop. Natuurlijk kon het publiek na afloop het boek, gesigneerd en wel, kopen. Al met al een een heerlijke literaire avond in het sfeervolle KAdECafé.”

.

Guido de Wijs, programmacommissie Nacht van de Literatuur:

“Christel Jansen, de schrijfster van Mijn moeder wil mijn naam niet weten, was te gast in het volle KAdECafé in het Eemhuis om te vertellen over het schrijfproces en de hoofdfiguren in haar roman, die gebaseerd is op een ware familiegeschiedenis. Alles draait om moeder Lies en haar dochter Esther. De moeder is een begenadigde celliste die het bestaan van haar drie kinderen verloochent. Esther wil weten waarom haar moeder het bestaan van haar dochter ontkende. 

Christel Jansen vertelde dat alles is begonnen met een ontmoeting met Esther (echte naam: Sylvia Mullaart-van der Wees), die een aangrijpend familieverhaal vertelde. Christel zag er meteen een roman in. Het centrale thema van het boek werd: Waarom wilde moeder Lies (echte naam: Mieke van der Wees) haar eigen kinderen niet opvoeden, zodat Esther en haar twee broers in pleeggezinnen en tehuizen moesten opgroeien?  Als een ijverige ‘detective’ is Christel vervolgens te werk gegaan: alle feiten zijn gecheckt. De Tweede Wereldoorlog speelt een grote rol in het boek. En ook de stad Amersfoort: de ouders van Lies wonen in de ‘smalle’ Schimmelpenninckstraat en zoon Bram wordt opgenomen in kindertehuis W.A. Ortthuis, voorloper van Zandbergen, Bosweg 6, waar toen de gerenommeerde Daan Mullock Houwer directeur was.

Veel bezoekers maakten gebruik van de gelegenheid om vragen te stellen aan Christel, die balanceerde tussen zo eerlijk mogelijk antwoord geven en geen ‘spoilers’ prijsgeven. Sylvia Mullaart heeft haar boek drie keer gelezen en het heeft haar geholpen bij haar streven geen slachtoffer te willen zijn. En ja, Christel Jansen is ook alweer bezig met een nieuw project. 

Het bijzondere van de lezing van Christel Jansen was dat deze geaccompagneerd werd door klassieke muziek, uitgevoerd door celliste Leontien Stordiau en bassist Taeke Stol, die composities speelden die in het boek worden genoemd. Zo werd het eigenlijk een uniek ‘boekconcert’.

Christel Jansen verkocht veel boeken en nam uitvoerig de tijd om te signeren en met bezoekers te praten. Ceremoniemeester Dagmar Holtman sloot de interessante avond tevreden af. Tevens kondigde zij de komende Nacht van de Literatuur aan, met Arnon Grunberg en Lale Gül. Beide schrijvers komen zondag 10 april 2022 naar Amersfoort.”

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

test popup

Blijf op de hoogte

En schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Nacht van de Literatuur.

Je aanmelding is gelukt!