Hoog bezoek voor Bibliotheek Eemland en de Nacht van de Literatuur op 13 maart 2021. De succesvolle schrijfsters Marieke Lucas Rijneveld (29) en Hanna Bervoets (37) worden geïnterviewd door televisiemaker Tim den Besten (33). Door de coronacrisis kan bij dit interview geen publiek aanwezig zijn, maar de avond wordt live gestreamd en maar liefst 220 mensen uit heel Nederland zitten aan Zoom gekluisterd.

Hanna Bervoets

Door Corona moesten alle boekhandels en bibliotheken sluiten. Hanna mocht het Boekenweekgeschenk schrijven, maar dat is nu nog niet te verkrijgen want de Boekenweek is uitgesteld. Hanna vond het ‘ontzettend balen’, maar: “Ik ben er overheen. Ik vind het nu leuk om iets te hebben om naar uit te kijken, ik heb er nog steeds veel zin in.”

Het Boekenweekgeschenk ‘Wat wij zagen’ gaat over ‘content-moderators’. Hanna: “Een moderator controleert of de content van het platform voldoet aan de richtlijnen van dat platform. Ik heb zelf lang research gedaan en had ook een hit-task: ik controleerde een anoniem adressenbestand, of dat nog overeenkwam met de info op LinkedIn. Hadden die mensen de functie nog wel die vermeld stond op LinkedIn?”

Inmiddels heeft Hanna 11 boeken geschreven: 3 columnsbundels en 8 romans. Wat vindt zij haar beste boek? Hanna: “Ik ben trots op al m’n boeken. Ik heb geen kinderen, ik wil geen kinderen, maar mijn boeken zijn mijn kinderen. ‘Het Rijk der zieken’ is technisch gezien het moeilijkste boek, ik heb flink geploeterd op de dialoogvorm, het was een puzzel. Op dit boek ben ik het meest trots.”

Marieke Lucas Rijneveld

“Optreden levert altijd een dubbel gevoel op. Ik kijk er naar uit en ik vind het spannend. Na een optreden ga ik ook altijd douchen. Het is fijn om te praten over je werk, maar ik zit ook weer graag te schrijven. “

Hoe was het om de International Booker Prize te winnen? “Toen ik had gehoord dat wij – vertaalster Michele Hutchison en ik- hadden gewonnen, ben ik in bad gaan zitten. We hadden dit totaal niet verwacht. “

Hoe ontstond ‘Mijn lieve gunsteling’? “Mijn tweede roman over de Watersnoodramp lukte niet goed. Op Koningsdag vroeg een vrouw: “Wat was er toch met die veearts in ‘De avond is ongemak‘?” Ik dacht: ik ben met het verkeerde boek bezig. Toen ik thuiskwam, schreef ik meteen de eerste scene met de veearts, ik had de vertelstem en het perspectief. Het ging me makkelijk af, ik had dat nog nooit meegemaakt. Ik werd zelf helemaal de veearts. Een halfjaar na Koningsdag lag ‘Mijn lieve gunsteling’ al in de winkel. Het is een boek wat er eigenlijk niet zou zijn, ik ben er ontzettend blij mee.

De (42) hoofdstukken zou je allemaal als losse verhalen kunnen zien, ze zijn afgerond. Ik heb het in zo’n vlucht geschreven. Als ik púnten had gezet, was ’t proces gestopt. Ik was zo bang dat ik ’t kwijt zou raken, die stem van die veearts. Ik heb maandenlang heel strak geleefd ook. Schrijven, zwemmen, schrijven, krachttraining, schrijven, slapen. Heel obsessief. Dat zit ook in die veearts en in die zinnen, die móeten zo lang zijn. Als lezers zeggen dat ze werden meegenomen door de veearts, denk ik: ‘Het is gelukt!’, want ik wil dat je sympathie krijgt met de veearts.”

Lazen haar ouders haar boek? “M’n moeder heeft ‘De avond is ongemak’ gelezen. Ze zei: “Ik vind ’t mooi geschreven”, daar is ’t bij gebleven. M’n vader leest geen boeken; hij houdt meer van tijdschriften, zoals ‘Het Schaap’. Tim: “De LINDA onder de schapenbladen.”

Marieke Lucas heeft de opdracht om de poëzie van de Amerikaanse dichter Amanda Gorman in het Nederlands te vertalen, teruggegeven, nadat er ophef ontstond omdat zij te ‘wit’ zou zijn. “Het waren twee stormachtige weken. Het raakte me. Ik vond ‘t ’n eer, maar ik kan ook heel goed de andere kant begrijpen.“

Blijven jullie je hele leven schrijven?

Marieke Lucas: “Ik denk altijd gewoon dat ik niet oud word. Ik denk meer: kan ik dit het komende jaar nog blijven doen? Het schrijven is het allerfijnste wat ik wíl doen.”

Hanna: “Ik vind schrijven heel leuk. Ik vind m’n werk geweldig. Niet naar voren kijken.”

Ceremoniemeester van deze avond was Karin Horst, specialist Cultuur & Mediawijsheid Bibliotheken Eemland.

Voor de entr’actes zorgden Twan Vet (zang/gitaar) en Luuk Ransijn (zang/toetsen) met zelfgeschreven liedjes. Bezoek hun website om op de hoogte te blijven van dit talentvolle duo.

De ‘Avond van het Boek’werd georganiseerd door de Bibliotheek Eemland en de Nacht van de Literatuur.

Verslag: Guido de Wijs 7-4-2021

De Nacht vervolg
In september 2020 moest de Nacht van de Literatuur vanwege corona worden verplaatst naar maart 2021. Helaas bleef corona de spelbreker en daarom koos de Nacht van de Literatuur voor een proloog. De nieuwe datum is nu 18 september 2021.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

test popup

Blijf op de hoogte

En schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Nacht van de Literatuur.

Je aanmelding is gelukt!