Sabrine Ingabire over 'Lotgenoten'

Sabrine Ingabire is een Rwandees-Belgische journaliste, schrijfster en de hoofdredacteur van Lilith Magazine. Ook schrijft ze regelmatig columns over popcultuur voor Dipsaus Podcast. Hiervoor werkte Ingabire als redacteur en verslaggever bij NRC, als columniste bij De Morgen en MO* Magazine. In 2016 publiceerde zij haar eerste YA boek Le chemin vers le bonheur. Op 24 januari 2024 verschijnt haar debuutroman Lotgenoten bij Uitgeverij Pluim.
Foto © Bete van Meeuwen

‘Lotgenotengaat over Ajali; een Rwandees-Belgische tiener die op het punt staat haar school af te ronden in Gent. Als kind van vluchtelingen probeert ze de complexiteit van de maatschappij te begrijpen en haar plek daarin te vinden.

Haar oudere broer Benjamin lijkt wel te weten hoe hij zich moet voortbewegen in het land dat zijn moederland koloniseerde. Maar als hij plotseling zijn kamer in het ouderlijk huis niet meer kan verlaten, wordt Ajali geconfronteerd met hoe onbehandelde pijn eruitziet. Ook haar eigen pijn.
 
Dit is een verhaal over de diepe band tussen broer en zus, de zoektocht naar verbondenheid met een onbekend land, en de liefde in een gezin dat worstelt met het verleden en de stilte. 
Een zoektocht naar troost in een wereld die soms te veel en soms te weinig lijkt.

Romana Vrede over Lotgenoten: ‘Dit is meer dan een coming of age. Het is de ontwikkeling van een zelf. Hoe de omgeving je tot een vrouw maakt. .. Hoe een slimme vrouw te zijn en hoe een vrouw te zijn; een slimme zwarte jonge vrouw in een witte wereld te zijn.’


HKU Writing for Performance

Van ‘Lotgoten‘ wordt een kort scène geschreven door Gigi Müjde ; student ‘Writing for Perfomance’ aan de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht).

Theater
De scène wordt gespeeld door studenten Annika Brouwer, Sylvinho Dongen en Estrella Smith van de Theater Vooropleiding Amersfoort. Geregisseerd door Jori Hermsen

en vergeet niet zaterdag 23 maart 2024 alvast in je agenda te blokken voor Dé Nacht van de literatuur.

Miloe van Beek over 'Daar praten wij niet over'

Miloe van Beek (Amersfoort) is auteur, journalist en schrijfcoach. Ze schreef mee aan opvoedboek Van achter het behang tot over je oren, deelde jarenlang openhartige blogs op de Club van relaxte moeders en bracht in 2021 haar (NSB) familiegeschiedenis ‘Daar praten wij niet over’ uit.

Daar praten wij niet over
De eigengereide Sacha Gerdes groeit in de jaren dertig op in een welvarend gezin in ’t Gooi. Haar vader, kunstschilder Ed Gerdes, ontwikkelt na de dramatische scheiding van Sacha’s moeder sympathie voor het nationaalsocialisme. Sacha wordt heen en weer geslingerd tussen de liefde voor haar vader en haar afschuw van de NSB, waarin hij een steeds prominentere rol gaat spelen. Ook al zwijgt de familie na de oorlog over Ed Gerdes en zijn werk, zijn ‘foute’ keuze zal Sacha haar leven lang blijven achtervolgen.

Miloe probeert met dit boek de schaamte te doorbreken die haar familie al generaties lang in zijn greep houdt. Daar praten wij niet over: de erfenis van een oorlogsverleden is een indringend verhaal over verstikkende familiegeheimen en de zoektocht naar vergeving.

Op Hebban.nl krijgt ze er alleen maar recensies met 4 of 5 sterren voor. ‘Het grijpt je vanaf de eerste pagina’ ‘Meeslepend’ en ‘even helemaal stil van‘ zijn de reacties.

 

 

 

 

 

Iris Cassandra over 'Op Drift'

Iris Cassandra (Zeist) startte in 2003 haar eigen zaak, na een carriere als advocaat en bedrijfsjurist. Eén van de redenen daarvoor was dat ze ook tijd kon inruimen voor haar creatieve ambities waarvan schrijven er één was.
Eén van haar grootste literaire inspirators is de schrijfster Olga Togarczuk. Haar allergrootste inspiratiebron is echter de natuur. Vandaar dat die een grote rol speelt  in haar boek.

Op drift

Wat gebeurt er met een samenleving, als de aarde uitgeput raakt? Als relaties onder druk komen te staan. Als tektonische platen sneller gaan schuiven. Als vulkanen wakker worden…

In Païz probeert president Borduur met wanhopige wetten de omvang van zijn volk te beperken. Het resultaat is een weliswaar kleinere, maar stevig ontwrichte samenleving. Bevolkingsgroepen komen tegenover elkaar te staan. De druk op de president om in te grijpen neemt toe. Onder aanvoering van een werkloze Marianentrogonderzoeker beginnen de mensen zelf een nieuwe samenleving vorm te geven. Met compassie als fundament. Intussen laat de aarde steeds vaker op rampzalige wijze van zich horen. Komt die nieuwe samenleving nog wel op tijd?

Aanvangstijd: 20.00 uur

Locatie: KAdECafé

Eemplein 77, 3812 EA Amersfoort

 

Schrijvers op de Planken wordt mede mogelijk gemaakt door:

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

test popup