Forugh Karimi

Forugh Karimi is een Afghaans-Nederlandse schrijver. Op 25-jarige leeftijd vluchtte zij samen met haar man naar Nederland. Ze is werkzaam als psychiater en psychotherapeut. Karimi heeft vele artikelen en essays geschreven in zowel het Farsi als het Nederlands; ook vertaalde ze werk van onder anderen Joost Zwagerman en Martinus Nijhoff. In 2023 won zij de Hebban debutantenprijs met ‘De moeders van Mahipar‘.

Jury : ” De kracht van Forugh Karimi zit verborgen in haar manier van vertellen en de afwisseling in de vorm ervan, zodat er een gevoel van urgentie ontstaat en de lezer steeds geprikkeld wordt met nieuwe vragen over deze familiegeschiedenis. De auteur schetst een schrijnend en genuanceerd beeld van de eenzaamheid en machteloosheid van vluchtelingen die familie hebben moeten achterlaten. Daarnaast zet ze een rijk beeld neer van de taal, cultuur, geschiedenis en gebruiken van Afghanistan.”

Over het boek
Ramín Sam Manzel (34) is radioloog. Als hij op vrijdag 6 januari 2017 terugkomt van zijn avond dienst treft hij zijn vrouw Sarah aan in een plas bloed bij hun appartement. Ze is neergestoken en de verdachte is voortvluchtig… Ramín is als klein jongetje met zijn moeder Lolo als vluchteling naar Nederland gekomen en Lolo houdt tot in het graf zijn afkomst angstvallig voor hem verborgen. Mondjesmaat komt Ramín te weten wie hij is en vanwaar hij komt – maar pas als zijn grote liefde Saráh Lolo’s dagboeken voor hem vertaalt, valt alles op z’n plek. Stukje bij beetje wordt ook duidelijk wie de dader is en dan komt alles in een heftige, maar ook ontroerende stroomversnelling. De hoofdpersonages Ramín, Lolo en Saráh vertellen de lezer een meerdere generaties omspannende, zeer bewogen familiegeschiedenis, maar bovenal is De moeders van Mahipar een ode aan de sterke vrouw.

 

Interviewer Marjolein Visser

Marjolein Visser schrijft proza en non-fictie. Ze studeerde Klinische Psychologie en Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies. Ze werkt regelmatig als redacteur en treedt ze op op (literaire) festivals en op scholen. Ook werkt ze als interviewer: zowel live interviews (o.a. met Lucas Rijneveld, David van Reybrouck en Connie Palmen op Spotify) als geschreven portretten (o.a. ‘Slaap je al’ voor het Parool). Daarnaast schrijft ze een roman. Haar kinderboek (De Verboden Duinen, uitgeverij Leopold, leeftijdsadvies: 10+) is het resultaat van een vier jaar lang durend onderzoeks- en schrijfproces en verscheen op 7 september 2023. Het werd lovend ontvangen en onder meer genomineerd voor de Hotze de Roos prijs voor het beste kinderboekendebuut en voor de Amarte Boekprijs.

Locatie: De Volmolen
Aanvangstijden:  21.15 en 22.30 uur

Prijs: Onderdeel van het passe-partout

Forugh Karimi, fotografie © Tessa Posthuma – de Boer

 

Locatie: Volmolen


De Nacht van de Literatuur wordt mede mogelijk gemaakt door:

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

test popup