Stefan Popa over 'In de schaduw van de eik'

Stefan Popa (1989) is auteur en zelfstandig journalist van half Nederlandse en half Roemeense afkomst. Hij woont in Amersfoort. Inmiddels heeft hij vijf romans gepubliceerd. Zo nu en dan verschijnt hij als “Roemenië-expert” in de media om gebeurtenissen in het land van de onbegrensde onmogelijkheden te duiden.

In de schaduw van de eik is zijn vijfde roman. Een roman waarin Popa terugkeert naar Roemenië. Het geldt tegelijkertijd als zijn meest persoonlijke boek door het opvoeren van een half-Nederlander, half-Roemeen. In de schaduw van de eik is een universeel verhaal over de plek die we innemen in deze wereld, maar ook over de plek die de wereld inneemt in ons leven. Het Parool roemde de metaforen en noemde het ‘een boeiende, gelaagde en knap geschreven roman’.

NRC noemde de roman een ‘prachtverhaal’. In de schaduw van de eik geldt als Popa’s best ontvangen roman tot nu toe.

HKU Writing for Performance
Van ‘In de schaduw van de eik‘ wordt een kort scène geschreven door Pim van Beelen; student ‘Writing for Perfomance’ aan de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht).

Theater
De scène wordt gespeeld door studenten van de Theater Vooropleiding Amersfoort. Geregisseerd door Jori Hermsen

en vergeet niet zaterdag 23 maart 2024 alvast in je agenda te blokken voor Dé Nacht van de literatuur.

Silvia Toebak over 'Vals zingend schaap'

Silvia Toebak (1970) schrijft columns en verhalen. Ze groeide op in de Wieringermeer op woonboot Avanti. Nu woont ze in een huis in Amersfoort met haar drie katten, Dolfje, Lizzy en Rakker en zorgt ze voor Arie, een gepensioneerde zeeman. Eerder verschenen haar romans ‘Een zomer met Kim Bokaviet’ (2013) en ‘De uitburgering van Friedjof Madsen’ (2014) waarover de pers schreef:

‘Een absoluut hoogtepunt in het ironisch-realisme of neo-realisme waar onze literatuur van oudsher sterk in is. ★★★★’

 

Vals zingend schaap
Josefien Lukken heeft de wens om een normaal leven te leiden, maar is niet op haar plaats in deze wereld. Josefien zoekt vakanties op internet en is vervolgens blij dat ze niet hoeft te gaan, omdat ze zich dan maar ontheemd zou voelen. Haar hele sociale leven speelt zich af in cafetaria ’t Hoekje, waar de geur van frituurvet in de tafelkleedjes zit.

Als ze weer eens wordt ontslagen, is Josefien vastberaden om haar oude chef Rob te laten zien dat ze het wél kan, functioneren in een werkomgeving.
Met het A4’tje Autisten leren communiceren in de hand, treedt ze de buitenwereld dapper tegemoet.

“Een kijkje in de wereld van iemand met autisme”

 

 

Bilal Al Mashta over 'Coulis'

Bilal Al Mashta is schrijver, grafisch ontwerper en eigenaar van twee restaurants (HUmmUS). In 2008 ontving hij de El Hizjra Literatuurprijs en in 2008-2009 en 2010 won hij de voorrondes van respectievelijk Write Now! Rotterdam en Write Now! Amsterdam. ‘Coulis‘ is zijn debuutroman.

Coulis
Een theaterregisseur vindt toevlucht in zijn moeders keuken nadat hij uit de toneelwereld is verstoten. Kwijnend tussen potten en kruiden raakt hij geïnspireerd: hij besluit een grootse bruiloft te cateren. Met de hulp van een nomade met kannibalistische dagdromen en een uit Nederland gestuurde probleempuber begint hij aan zijn laatste gewaagde creatie.

“Al Mashta is een gulle verteller, die overduidelijk plezier heeft in het combineren van menselijke verhalen en een knappe constructie, in een van dubbelzinnigheden, humor en fijne vondsten bulkende taal.” (Thomas de Veen, NRC, vier ballen)

“Het proza van Bilal Al Mashta is om van te likkebaarden en te watertanden”

Aanvangstijd: 20.00 uur

Locatie: KAdECafé

Eemplein 77, 3812 EA Amersfoort

 

Schrijvers op de Planken wordt mede mogelijk gemaakt door:

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

test popup