Francine Oomen

Francine Oomen is schrijver en illustrator. Ze is vooral bekend vanwege haar kinderboekenreeks Hoe overleef ik.  De laatste jaren schreef ze ook voor volwassenen in de vorm van graphic novels. Ze heeft meerdere bestsellers geschreven en talrijke prijzen gewonnen.  

Ondanks dat ze in 2015 al gestopt was met de Hoe overleef ik-serie, ging in de zomer van 2022 een TikTok filmpje viraal waarin haar werd gevraagd om een nieuw Hoe overleef ik-boek te schrijven, gericht op het leven na het studeren.
Dit leidde tot een grote stroom van mails van twintigers en dertigers die  opgegroeid zijn met haar boeken en hetzelfde wilden. In september 2023 bracht ze dan ook Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? uit. Het is het eerste boek uit een serie die ze voor volwassenen schreef. De eerste druk van 25.000 exemplaren was binnen één dag uitverkocht, een week later kwam het boek binnen op de eerste plaats in De Bestseller 60 van bestverkochte boeken in Nederland; dit zorgde voor haar eerste nummer 1-positie.

In een interview met Eva Hoeke voor Volkskrant Magazine vertelde ze dat het haar steekt dat de ‘literaire elite’ haar nooit heeft erkend als serieus schrijfster.
Wij van de Nacht van de Literatuur klinken wellicht elitair, maar zijn dat niet.
We ontvangen Francine daarom graag.

Nienke Gorter (interviewer). Na de School voor de Journalistiek in Zwolle werkte Nienke bij verschillende omroepen. Ze presenteerde radioprogramma’s en deed verslaggeving, regie en redactiewerk. Nadat ze het roer omgooide en in het welzijnswerk terecht kwam,miste ze toch de journalistiek. Ze kreeg een column in AD-Amersfoortse Courant en schreef daar zeven jaar lang wekelijks voor. Afgelopen jaar kwam haar boek ‘Amersfoorts Bovengemiddeld’ uit: een boek met columns over Amersfoort, dat ze samen schreef met haar man Marcoen Hopstaken. De foto’s zijn gemaakt door fotograaf Bram Petraeus. Eerder interviewde Nienke voor de Nacht van de Literatuur al Diggy Dex en Eva Kelder.

Aanvangstijden: 
Prijs: Onderdeel van het passe partout

Francine Oomen, fotografie © Gerlinde de Geus

 

De Nacht van de Literatuur wordt mede mogelijk gemaakt door:

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

test popup