Pieter Waterdrinker

Pieter Waterdrinker is schrijver en journalist. Hij groeide op in een familiehotel in Zandfoort. Hij studeerde Russisch, Frans en Nederlands recht aan de Universiteit van Amsterdam, woonde daarna lange tijd op de Canarische Eilanden en werkte als journalist voor onder meer De Telegraaf, de VPRO en Vrij Nederland. In 1996 vestigde de auteur zich in Rusland, waar hij in hoog tempo onder de achternaam van zijn moeder zijn boeken begon te publiceren die opvielen door de on-Nederlandse thematiek en toon. Na de inval van Rusland in Oekraïne vestigde hij zich, name op verzoek van zijn Russische levensgezellin in Frankrijk. Daarover schreef hij in zijn laatste boeken ·  Biecht aan mijn vrouw (2022) en Van huis en haard (dagboek van een jaar op drift) (2023

In 2018 was Waterdrinker te gast in het programma Zomergasten.
Vanwege zijn grote kennis van Rusland is hij regelmatig te gast in programma’s als Op1 en Humberto

Affaire Waterdrinker
Rondom zijn debuutroman Danslessen ontstond in 1999 een rel toen de toenmalige burgemeester van Zandvoort besloot een klacht in te dienen wegens smaad en antisemitisme De zaak diende totaan de Hoge Raas die het arrest van het hof(vrijspraak) in stand hield

De zaak is inmiddels een bekende zaak in de Nederlandse juridische literatuur. De uitkomst van de Katholiekenaffaire (Gerard Reve), dat de uitingen van romanpersonages niet voor rekening van de schrijver kunnen komen, werd “bevestigd” door de uitkomst van de “affaire-Waterdrinker”.

Aanvangstijden: 
Prijs: Onderdeel van het passe partout

Pieter Waterdrinker, fotografie © Julia Lisnyak

Locatie:


De Nacht van de Literatuur wordt mede mogelijk gemaakt door:

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

test popup