Raoul de Jong

Raoul de Jong is de schrijver van het boekweekessay 2023 Boto Banja; of het geheime genootschap der dansende dichters waarin hij ons meeneemt op een spectaculaire zoektocht per boot naar de identiteit van een groep ondeugende schrijvers.

Reizen en op zoek zijn naar je eigen identiteit, twee thema’s die in het werk van Raoul de Jong centraal staan. Toen hij negentien was reisde hij vier maanden door West-Afrika, overleefde hij vier maanden New York met vijftig dollar op zak en wandelde hij van Rotterdam naar Marseille uit naam van zijn overleden hond Puck.

Sinds zijn debuut in 2005 publiceerde hij acht boeken en won hij de Dick Scherpenzeelprijs voor het beste journalistieke werk over niet-Westerse landen in de Nederlandse media. Zijn boek De Grootsheid van het Al stond op de shortlist voor de Bob den Uyl 2014, in 2015 won hij de prijs voor Het Beste Rotterdamse Boek en in 2022 de Anna Blaman oeuvreprijs.

Zijn meest recente werk verscheen in 2020 Jaguarman, mijn vader, zijn vader en andere Surinaamse vaders waarmee hij werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2021, de European Union Prize 2021 en de Boon 2022. Uit de recensie in het NRC: ‘Een unieke mix van non-fictie en fictie, klassieke queeste, reisverhaal, levensles, gebed en sprookje, literatuur- en geschiedschrijving. De Jong biedt zichzelf en zijn lezers voorgoed een ander, vurig verrijkt beeld van Suriname.’

Naast boeken schreef hij columns en artikelen voor onder andere NRC Handelsblad, Het Parool en Vrij Nederland, maakte hij items voor Café de Liefde (2008) van de VPRO en schreef en regisseerde hij het programma Iedereen Kan Dansen (2012) voor Villa Achterwerk. Momenteel werkt Raoul aan het filmscript voor een film over het leven van Anton de Kom, en maakt hij samen met Noraly Beyer de Correspondent-podcast Tigri Toriesdie in maart 2023 uitkomt.

www.raouldejong.nl

Interviewer:

Marjolein Visser (1989) schrijft proza en non-fictie. Ze won verschillende schrijfwedstrijden, waaronder Writing for Success en de VPRO Bagagedrager. In 2014 verscheen haar boek De Kleine Hol Club. Marjolein deed onderzoek over ontwikkelingsorganisaties en PTSS. Ze geeft schrijflessen aan vluchtelingen en werkt aan een project over schrijven voor zieke kinderen. Marjolein werd in 2016 geselecteerd voor het Slow Writing Lab, waarvoor ze naar Mali reisde. Een literair verslag van deze reis verscheen in de VPRO Gids en werd in het voorjaar van 2018 gepubliceerd door Wintertuin Uitgeverij onder de titel Chacun sa chance. Het verhaal van een reis. Mede voor dit werk ontving ze in september 2018 de PAX Duif, van Pax Vredesorganisatie. In 2020 verscheen haar debuutroman Restmens bij Uitgeverij Podium.

www.marjolein-visser.nl

Aanvangstijden: 20.00 & 21.15 
Prijs: Onderdeel van het passe partout

Raoul de Jong, fotografie © Shody Careman

Marjolein Visser

Locatie:

Oud-katholieke kerk ‘St. Joris op ’t Zand’
’t Zand 13, 3811 GB Amersfoort


De Nacht van de Literatuur wordt mede mogelijk gemaakt door:

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

test popup