Onno Blom interviewt Judith Koelemeijer

Judith Koelemeijer vertelt o.a. over haar nieuwste boek ‘Etty Hillesum – Het verhaal van haar leven’. Zij wordt hierover geïnterviewd door Onno Blom. Koelemeijer is schrijfster van literaire non-fictie. Zij debuteerde in 2001 met de familiegeschiedenis ‘Het Zwijgen van Maria Zachea’. Dit boek werd bekroond met de NS publieksprijs. Andere boeken van haar zijn ‘Anna Boom’ (2008) en het autobiografische ‘Hemelvaart – op zoek naar een verloren vriendin’ (2013). 

Haar nieuwste boek is een biografie;  ‘Etty Hillesum – Het verhaal van haar leven’. De bevlogen joodse schrijfster Etty Hillesum schreef een oorlogsdagboek dat uitkwam in de jaren tachtig van de vorige eeuw en toen een bestseller werd. Hillesum besloot niet onder te duiken, maar was actief in het verzet. Ze werd gedeporteerd en in 1943 op 29-jarige leeftijd in Auschwitz vermoord. 

Er is al veel over Hillesum geschreven, maar er was nog geen biografie. Met dit boek laat Judith Koelemeijer zien wie de vrouw achter het beroemde dagboek was; geen halve heilige was zoals veel mensen haar zagen, maar een vrouw van vlees en bloed. “Een vrouw die ondanks alles bleef geloven in de goedheid van de mens èn weigerde om zich over te leveren aan angst en vijand-denken. Dat vind ik inspirerend”.  

Onno Blom 

Onno Blom is auteur en sinds 2011 literair recensent voor de tijdschriften Vrij Nederland en George Magazine, en de dagbladen Trouw en De Standaard. Vanaf september 2012 is hij een van de drie vaste medewerkers van de boekenrubriekvan het radioprogramma TROS Nieuwsshow op zaterdagochtend. Ook is hij regelmatig te gast in het programma OBA live van HUMAN. Anno 2021 schrijft Blom voor de boeken-katern van de Volkskrant.

Aanvangstijden: 20.00 & 21.15
Prijs: Onderdeel van het passe partout

 

Judith Koelemeijer
foto: © Bob Bronshoff

Onno Blom
foto: Willemien Timmers

Locatie:

Bibliotheek Het Eemhuis
Eemplein 71, 3812 EA Amersfoort


De Nacht van de Literatuur wordt mede mogelijk gemaakt door:

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

test popup