Gisteren won hij de grootste oeuvreprijs in de Nederlandse literatuur, de P.C. Hooftprijs. Vandaag mogen wij met trots aankondigen: schrijver Arnon Grunberg zal een van de optredende auteurs zijn tijdens de Nacht van de Literatuur 2022 in Amersfoort.

Arnon Grunberg (Amsterdam, 1971) werd bij zijn daverend ontvangen debuut Blauwe maandagen (1994) al vergeleken met een jonge Gerard Reve. De roman werd een internationaal succes: in Nederland bekroond met de Anton Wachter-prijs voor het beste debuut en het Gouden Ezelsoor voor het best verkochte debuut, en vertaald naar het Engels, Duits, Deens, Italiaans, Frans, Spaans, Zweeds en Japans.

Grunberg-universum
Vele romans, columns, essaybundels, poëzie, filmscenario’s en toneelstukken verder mag worden geconcludeerd dat Grunberg met niemand meer te vergelijken is; het Grunberg-universum is groots en nog altijd uitdijend. Zomaar twee hoogtepunten zijn de roman De Asielzoeker (2003, AKO Literatuurprijs, F. Bordewijkprijs) en Tirza (2006, Libris Literatuurprijs, Gouden Uil).

Lachen en huilen
De Volkskrant noemt het zeer terecht dat Grunberg nu de P.C. Hooftprijs wint voor zijn verhalend proza, omdat juist daarin al zijn kwaliteiten samen komen. ‘De snijdende, repetitieve stijl, zijn constructiedrift, het verleggen van de grenzen van de verbeelding. In veel van zijn romans roepen de tragische helden, zoals Beck in De asielzoeker, Jörgen Hofmeister in Tirza of psychiater Kadoke uit Moedervlekken en Bezette gebieden uit goede bedoelingen het onheil over zich af. Ze laten je lachen en huilen tegelijk.’

Duizelingwekkend
De jury van de P.C.Hooftprijs omschrijft het oeuvre van Grunberg als ‘ongeëvenaard in ambitie, productiviteit en intellectuele kracht’. In een reactie op het nieuws schrijft NRC Handelsblad dat Grunberg in zijn dertigjarige schrijverschap geen genre ongemoeid heeft gelaten. ‘Hij schrijft duizelingwekkend veel (…). Grunberg manifesteert zich al decennialang met een toonaangevend of juist filosofisch-contrair geluid in het intellectuele debat, waarbij hij zich, acht jaar lang dagelijks in een ‘voetnoot’ op de voorpagina van de Volkskrant, over weinig onderwerpen níét uitliet. (…) In de Nederlandse literatuur geldt Grunberg al zo’n twintig jaar als de grootste van zijn generatie, dankzij zijn transparante, droge schrijfstijl vol vervreemdend absurdisme.’

Meer schrijvers op Nacht van de Literatuur
Met trots bevestigt de Nacht van de Literatuur dus dat Arnon Grunberg een van de auteurs zal zijn op 10 april 2022 in Amersfoort. Naast Grunberg zullen nog andere schrijvers hun opwachting maken, zoals bijvoorbeeld NS Publieksprijs-winnaar Lale Gül. Benieuwd naar meer informatie? Op deze pagina vind je alles wat je wil weten over de Nacht van de Literatuur 2022.

foto: Sander Voerman

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

test popup

Blijf op de hoogte

En schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Nacht van de Literatuur.

Je aanmelding is gelukt!