Lale Gül, winnaar van de NS Publieksprijs met haar baanbrekende roman Ik ga leven, is de eerste schrijver van wie bekend is dat zij zal optreden tijdens de Nacht van de Literatuur op 10 april 2022 in Amersfoort.

In haar debuutroman Ik ga leven (2021) schrijft Gül over haar jeugd in een conservatief moslimgezin in het Amsterdamse stadsdeel Oud-West. Ze doet dat door hoofdpersoon Büsra op te voeren, die in een ongekend eerlijk relaas met veel humor en openheid de grenzen onderzoekt van haar geloof en de gemeenschap waar ze in opgroeit.

Woedende zucht
Trouw omschreef dat het boek leest alsof ‘het in één woedende zucht geschreven is; een hartstochtelijk relaas over wat het betekent om in een spagaat te zitten tussen twee culturen, tussen het imago van de hoer en de maagd. Gül is giftig, grof gebekt en grappig, maar ook kwetsbaar.’
De Volkskrant noemde Ik ga leven ‘een verbluffend eerlijke inkijk in de belevingswereld van Gül.’

Bestseller
Het boek werd een enorme bestseller, en dat terwijl literatuurcritici veel behoudender op het debuut reageerden, of in haar eigen woorden: ‘Ik heb alleen maar slechte recensies gekregen.’ Aan Villamedia legde ze uit wat die kritiek met haar doet. ‘Sorry, maar ik kijk echt neer op recensenten. Ik word ook niet onzeker van die artikelen ofzo. (…) Boekhandelaren vertellen me dat er mensen voor mijn boek komen die ze nog nooit eerder in hun winkel gezien hebben: jongeren, allochtonen. Dat is voor mij veel waardevoller dan goede recensies. Van een lezer heb ik nog nooit een negatieve recensie gekregen. Ik ben trots dat ik als schrijver van Turkse afkomst een heel nieuw publiek aanboor, daar zouden recensenten best wat meer oog voor kunnen hebben.’

Bedreigingen
Sinds het verschijnen van het boek, tot op de dag van vandaag, ontvangt Gül ernstige bedreigingen uit streng-islamitische kringen. Zelf vertelde ze daarover, na het winnen van de NS Publieksprijs 2021, aan nu.nl: “Als ik zou willen dat het stopt, zou ik moeten ophouden met schrijven. Maar het eerste boek is zo gewaardeerd dat ik het belang ervan inzie een vervolg te schrijven.”

Meer weten?
Meer informatie lees je op de pagina over de Nacht van de Literatuur 2022!

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

test popup

Blijf op de hoogte

En schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Nacht van de Literatuur.

Je aanmelding is gelukt!